Vragen over onze diensten? Bel: +31 85 3030949
Nieuws
shutterstock_84365338

VAR vervalt 1 mei

Per 1 mei aanstaande vervangen de modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Deze overeenkomsten bieden zekerheid vooraf over de gevolgen voor loonheffing.

Wat verandert er voor de zelfstandige zonder personeel?

  • Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn straks samen verantwoordelijk voor (het beoordelen van) de arbeidsrelatie en eventuele aanspraken achteraf. Bijvoorbeeld wanneer de Belastingdienst een dienstverband constateert.
  • De Belastingdienst publiceert voorbeeldovereenkomsten: algemene en individuele voorbeeldovereenkomsten, en overeenkomsten voor specifieke branches en beroepsgroepen. Zzp'ers en bedrijven kunnen de contracten downloaden, invullen en (steeds opnieuw) gebruiken.
  • Een opdrachtgever mag ook voor alle opdrachtnemers tegelijk een eigen overeenkomst opstellen voor soortgelijk werk. Na goedkeuring door de Belastingdienst is ook dit contract opnieuw te gebruiken.

De wijziging gaat in per 1 mei 2016. Er is een overgangsregeling. De VAR voor 2014 en 2015 blijft ook in 2016 gelden, totdat deze wijziging ingaat. Wilt u weten of u voor 2015 of 2016 een VAR moet aanvragen? Gebruik dan dit hulpmiddel van de Belastingdienst.
U kunt nu al overeenkomsten laten beoordelen door de Belastingdienst. De Belastingdienst publiceert regelmatig nieuwe goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten.

Bron: Finovion