Vragen over onze diensten? Bel: +31 85 3030949
Nieuws
shutterstock_121919479

Online sollicitatieformulieren vragen tóch naar gezondheid

Bij sollicitaties mag u niet vragen hoe het staat met de gezondheid van kandidaten. Toch blijkt dat in sollicitatieformulieren op internet nog regelmatig gezondheidsvragen worden gesteld, terwijl dat wettelijk verboden is. Foute sollicitatieformulieren, kunnen nu op internet worden gemeld.

Dat meldt de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen, die is ingesteld om de juiste toepassing van wet te bevorderen. De SER-commissie roept werkgevers op om deze sollicitatieformulieren aan te passen.

Alleen door arts, alleen bij keuringen
Op grond van de Wet op de medische keuringen (Wmk) mogen vragen over de gezondheid van een sollicitant uitsluitend worden gesteld door een bevoegde bedrijfsarts.

De bedrijfsarts doet dat bij aanstellingskeuringen voor functies die risico kunnen opleveren voor de gezondheid of veiligheid van de medewerker of die van anderen. De werkgever mag zelf geen gezondheidsvragen stellen.

Onbekendheid met de wet
De CKA constateert aan de hand van een – weliswaar niet representatieve – inventarisatie van vooral online geplaatste sollicitatieformulieren, dat gezondheidsvragen toch voorkomen. De commissie heeft de indruk dat dit voornamelijk het geval is in sectoren waar online contact tussen werkgevers en sollicitanten gebruikelijk is.

De CKA gaat er van uit dat dit met onbekendheid met de wet te maken heeft. De CKA dringt er bij werkgevers en hun organisaties op aan om er binnen hun bedrijf of sector voor te zorgen dat wel aan de wet wordt voldaan.

Foute sollicitatieformulieren melden
Via de website van de CKA – www.aanstellingskeuringen.nl – en via de vakbonden FNV, CNV en VCP kunnen sollicitatieformulieren waarin gezondheidsvragen zijn opgenomen worden gemeld. De CKA zal reageren op dergelijke signalen door de betreffende werkgever of sector te wijzen op de wetgeving hierover.


Bron: personeelsnet.nl