Vragen over onze diensten? Bel: +31 85 3030949
Nieuws
shutterstock_78379423

Vrouwelijke manager werkt in sectoren met hoogste werkdruk

Van de vrouwen die manager zijn, heeft 14 procent last van burnoutklachten. Dat is meer dan hun mannelijke collega’s (10%). Mogelijk komt dit doordat vrouwen in managementfuncties vaker in uitdagende sectoren werken met veel werkdruk, zoals de zorg.

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2015, die door CBS en TNO wordt uitgevoerd.

Vrouwen werken onder hogere werkdruk
Vrouwelijke managers geven vaker dan hun mannelijke collega’s aan dat zij extra hard of erg snel moeten werken, of heel veel werk te moeten doen. Dat kan weleens liggen aan de sectoren waar zij hun managementfunctie uitvoeren.

Want de werkdruk is vooral hoog in het onderwijs en de gezondheids- en welzijnszorg, waar relatief veel vrouwelijke managers werken. Ook de emotionele belasting door het werk is in deze bedrijfstakken relatief hoog. Managers – vrouwen én mannen – hebben er relatief vaak te maken met een hoge werkdruk en emotioneel moeilijke situaties.

Mannen zijn nog vaker manager
In Nederland zijn bijna 350 duizend managers op een beroepsbevolking van rond de 7 miljoen. Van de mannen heeft 7 procent een managementfunctie en van alle vrouwelijke werknemers is dat 3 procent.

Het verschil komt doordat veel vrouwen vooral in deeltijd werken, want deeltijders hebben minder vaak een managementfunctie dan voltijders. Als alleen gekeken wordt naar voltijders, dan hebben mannen en vrouwen bijna even vaak een managementfunctie: respectievelijk 9 en 8 procent.

Vrouwelijke managers voelen zich vaker leeg
Managers hebben minder burn-outklachten dan werknemers. Van alle werknemers heeft 13 procent burn-outklachten; onder managers is dat 11 procent. Wel is het verschil tussen mannen en vrouwen bij managers relatief groter dan onder ‘gewone’ werknemers.

Bijna een derde van de vrouwelijke managers zegt zich meerdere keren per maand ‘leeg te voelen’, terwijl 17 procent regelmatig in de ochtend emotioneel uitgeput is. Bij mannen liggen deze percentages 4 á 5 punten lager. Andere vermoeidheidsverschijnselen komen minder vaak voor, maar ook meer bij vrouwelijke dan bij mannelijke managers.

Bron Personeelsnet.nl en monitorarbeid.tno.nl